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Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

January 30, 1998

Re:

This is in reply to your inquiry pertaining to overtime
computation under the provisions of Act No.

1948.

Prudencio Rivera Martinez Building 505 Mufoz Rivera Ave. Hato Rey.Puerto Rico 00918

[
I
Inquiry No., 14441

Your specific inguiry is the following:

This is a request for an opinion on whether a
Sunday pay differential for employees whose
regqular work week includes Sunday should be
considered as part of the employee’s regular rate
of pay when computing overtime.

Specifically, our client compensates its
employees at one and one half (1}%) times the
hourly basic wage rate for time worked on a Sunday
during a regular workweek. Such one half (1/2)}
payment is not considered time worked and is not
included in the overtime calculations.

it is our opinion that pursuant to the
Working Days and Hours Law, 29 LPRA 271, et seq
(*Law 379”), and the facts described herein, the
Sunday pay differential need not be included in
the extra hours computations.
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Since this issue has been  discussed
extensively in the federal jurisdiction, I think
it proper to bring to -<your attention the
following.

Federal lLaw

Section 7(e) of the Fair Labor Standards Act,
29 USC 201, et seq., (“FLSA") provides in its
pertinent part that:

“As used in this section the ‘regular rate’
at which an employee is employed shall be deemed
to include 2all remuneration paid for employment
paid to, or on behalf of, the employees, but shall
not be deemed to include ..

(6} Extra compensation provided by a premium rate
paid for work by the employee on Saturdays,
Sundays, holidays or regular days of rest, or
on the sixth or seventh day of the workweek,
where such premium rate is not less than one
and one half times the rate established in good
faith for 1like work performed in nonovertime
hours on other days; ..”

In support of your contention, you qﬁote at length from the
FSLA Interpretative Bulletin, 29 CFR Part 778, specifically
Parts 778.201-203. Pursuant to those provisions, certain
premium payments made by employers for hours worked in
excess of specified daily or weekly standards or on certain
“special days” are regarded as bona fide overtime premiums,
which may thus be excluded from the employee’s regular rate
for the purpose of computing overtime compensation required
under Section 7 of the Act. In addition, Part 778.201
provides that under Section 7{h) such extra compensation may
be credited toward the overtime payments required by the
Act.

You also quote Part 778.203, which in interpreting Sections
7(e) (6) and 7(h) of the Act, states that “extra compensation
provided by a premium rate of at least time and one half
which is paid for work on Saturdays, Sundays, holidays, or




' workweek.. may be treated as an overtime premium for the
purposes of the Act.” Applying this principle to your
client’s situation, you conclude the following:

Taking into consideration that time worked on
a Sunday during an employee’s normal workweek is
compensated at one and one half times the hourly
basic wage rate, the “Sunday payments” need not be
included in the extra hour computation under the
FLSA.

After concluding your analysis of the relevant FLSA
provisions, you provide a similar discussion of the
application of local law as follows:

Local Law

Article 5 of the Working Hours and Days Law,
Law 379 of May 15, 1948, as amended, 29 LPRA 271,
274, (“Law 379”), which mandates the payment of
overtime for work performed during extra hours
states that “to determine the wage rate agreed
upon for regular working hours, the daily, weekly,
or monthly wages or wages otherwise stipulated,
shall be divided by the number of regular hours
worked during the same period..”

Article 19 of Law 379, 29 LPRA 288, defines
*wage” to include “salary, day, wages, payment and
any other form of cash compensation.” (Our
emphasis)

Thus, it appears from Articles 5 and 19 of
Law 379 that to determine the wage rate used for
computation of overtime pay, any form of
compensation should be included. This, however,
is a literal interpretation of Articles 5 and 19
of Law 379. We are of the opinion that when Law
379 was enacted in 1948 the legislators were not
contemplating premium payments for work performed
on Saturdays, Sundays and other “gpecial days”.
Only hours actually worked are generally
considered for overtime compensation in Puerto
Rico.




Moreover, the Interpretative Bulletins issued
from time to time by the United States Department
of Labor construing different provisions of the
overtime laws are highly persuasive to local
courts, labor arbitrators and the Puerto Rico

Department of Labor. The reason therefrom, is
that Law 379 and the FLSA pursue very similar
objectives. Thus, it seems reasonable to argue

that the United States Department of Labor’s
interpretation of Sunday pay differential should
be followed locally.

Furthermore, to consider the Sunday pay
differential as part of an employee(‘'ls regular
rate of pay when computing overtime, would, in
effect, benefit a group of employees over another
who do not receive the Sunday pay differential.
As stated before, only hours actually worked are
generally considered for overtime compensation in
Puerto Rico.

Lastly, the inclusion of the Sunday pay
differential in the computation of overtime would,
in our view, result in what is known as
pyramiding, a practice rejected in both the local
and federal jurisdiction.

Thusg, taking into consideration the above, we
are of the opinion that there exists ample basis
to conclude that under Law 379 the Sunday pay
differential should not be considered as part of
the employees’ regular rate of pay when computing
overtime.

However, since there are no court opinions or
administrative rulings on the subject, we hereby
request and [sic¢] opinion from you on this issue.

We have carefully considered the issues presented and the
reasoning underlying your contention that the Sunday pay
differential provided by your client’s collective bargaining
agreement should not be considered as part of the employees’
regular rate of pay for purposes of computing overtime
compensation due under Act No. 379. As you point out, in
resolving issues under local law, the courts in Puerto Rico




resolving issues under local law, the courts in Puerto Rico
have consistently followed interpretations of similar
Federal laws and regulations, to the extent that such
interpretations are not in conflict with local laws that
provide for higher standards. Thus, the provisions of 29
CFR Part 778 have been generally regarded as authoritative,
with due allowance for the fact that Act No. 379 requires
overtime compensation at double time, instead of the time
and one-half Federal standard, and for the daily overtime
provision of Act No. 379 that is absent from the FLSA.

Similarly, Act No. 379 explicitly provides in Section 8 (as
renumbered by Act No. 83 of July 20, 1995) that if an
employee is paid a weekly salary, such salary will cover
only the employee’s regular workweek, i.e., 40 hours. Thus,
all hours over 40 per week will be considered overtime
hours, and as such must be paid at double time. . Under the
FLSA, on the other hand, a nonexempt employee may be hired
at a fixed weekly salary for a workweek longer than 40
hours, with additional overtime compensation at half-time
for the hours in excess of 40. The regular rate of such an
employee, pursuant to Part 778.113(a), is determiend by
dividing the salary by the number of hours which the salary
is intended to compensate, which thus may be more than 40
hours. In Puerto Rico, of course, that provision is
preempted by the higher standard contained in Act No. 379,

Aside from the above-noted exceptions, we agree with our
premise that Act No. 379 adheres closely to its Federal
counterpart, and that our courts have accordingly followed
the interpretations of Part 778 in resolving questions of
law under Act No. 379, In the instant case, there is no
provision in Act No. 379 which would lead us to conclude
that our legislature intended such a pay differential to be
treated in a manner inconsistent with Part 778.
Accordingly, it is our opinion that the extra pay for Sunday
work provided in vyour client’s collective bargaining
agreement need not be included in the regular rate for
purposes of computing overtime compensation under Act No.
379. It is also our opinion that for the same reasons such
extra pay may be credited toward the overtime compensation
required by Act No. 379,

This opinion is based exclusively on the facts and
circumstances described in your request and is given on the




have provided a full and failr description of all the facts
and circumstances which would be pertinent to our
consideration of the question presented. Existence of any
other factual or historial background not contained in your
request might require a different conclusion that the one
expressed herein, You have also represented that this
opinion is not sought on behalf of a client orxr firm which is
under investigation by this Department’s Bureau of Labor
Standards or which is in 1litigation with respect to, or
subject to the terms of any agreement or order applying, or
requiring compliance with the provisions of Act No. 379 or
any other labor statute or regulation enforced by this
Department.

Cordially,

A7 gf
Vé‘gn%lez elgado

Soliecitor of Labor




